Financiële informatie, links en rekenmodules
zondag 23 juni 2024

Beurzen opnieuw omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten woensdag voor de derde dag op rij verliezen zien. Beleggers bleven terughoudend door de verslechterde economische vooruitzichten en de vrees voor tegenvallende bedrijfsresultaten.

,,Er gebeurt per saldo niet zo veel op de beurzen en de omzetten zijn erg laag. De zorgen over de schuldencrisis in de eurozone lijken wat naar de achtergrond te verdwijnen nu het er naar uitziet dat Griekenland het volgende deel van noodhulp zal ontvangen. De aandacht richt zich in de komende weken op de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de kwartaalresultaten, waarbij vooral zal worden gelet op de vooruitzichten van de bedrijven", aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 327,11 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 527,75 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,4 procent. De hoofdgraadmeter in Madrid ging 0,7 procent achteruit.

EADS

Het Frans-Duitse luchtvaart- en defensieconcern EADS noteerde in Parijs ongewijzigd en in Londen daalde defensiespecialist BAE Systems 1,1 procent. De ondernemingen gaan extra tijd aanvragen om hun onderhandelingen over een fusie voort te zetten. Naar verluidt hangt het slagen van de transactie af van de beslissing die Duitsland neemt over de fusie.

Verffabrikant AkzoNobel was de grootste daler in de AEX met een min van 1,7 procent. Sterkste stijger was telecomconcern KPN met een plus van 1,9 procent.

AIA Group

ING bleef onveranderd op 6,39 euro. Persbureau Reuters meldde dat ING zijn verzekeringsactiviteiten in Maleisië verkoopt aan de pan-Aziatische verzekeraar AIA Group voor 1,5 à 1,7 miljard dollar. Mogelijk komt de Nederlandse bank en verzekeraar donderdag met de officiële bekendmaking.

Pakketbezorger TNT Express zakte 0,2 procent. Volgens de zakenkrant Financial Times gaat de Europese Commissie bezwaar aantekenen tegen de overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS. Brussel vreest dat de combinatie een te groot aandeel in de markt krijgt, wat de concurrentie hindert.

De euro was 1,2867 dollar waard, tegen 1,2885 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 91,94 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent tot 114,26 dollar per vat.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning