Financiële informatie, links en rekenmodules
zondag 23 juni 2024

Wall Street richting lagere opening

Markt afwachtend.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden dinsdag op een lagere opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur lag de openingsindicatie voor de S&P 500 en de Dow Jones index op een verlies van 0,1 procent en voor de Nasdaq op een daling van 0,2 procent.

Marktanalist Richard Perry van Hantec sprak van een afwachtende houding onder beleggers. En bij een vrijwel lege macro-economische agenda zal de markt zich vooral bezighouden met de woorden van centrale bankiers, voegde marktanalist James Hughes van GKFX toe. Onder meer Neel Kashkari van de Minneapolis Fed en Federal Reserve gouverneur Lael Brainard geven dinsdag toespraken.

Vanochtend al was het de beurt aan de voorzitter van de San Francisco Fed, John Williams, die speechte in het Australische Sydney. In zijn toespraak benadrukte Williams opnieuw dat de Amerikaanse economie in dusdanig goede doen is dat nog één renteverhoging dit jaar gerechtvaardigd is. 

Verder is het vandaag eigenlijk vooral vooruitkijken geblazen naar woensdag en donderdag wanneer voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve verantwoording aflegt over het monetaire beleid van de centrale bank aan het Amerikaans Congres. Daarnaast wordt woensdagavond het Beige Book van de Fed vrijgegeven. De economische verslaglegging van de districten van de Fed geldt als leidraad voor de rentevergadering eind juli.

"De bewegingen in de markt zijn zeer gericht op de Fed, met de dollar die steun vindt in [strenger] monetair beleid. Met dat in gedachten is het afwachten of Yellen zich weer als havik opstelt zoals in de afgelopen weken", aldus marktanalist Hughes. Als Yellen haar toon handhaaft, dan zou dit de dollar meer opwaarts potentieel bieden, volgens de marktanalist.

Kort voor de opening in New York verhandelde de euro op 1,1410 dollar, tegen 1,1390 dinsdagochtend.

Olie werd weer goedkoper met een vat West Texas Intermediate die 0,8 procent daalde tot 44,06 dollar.

Op macro-economisch vlak kunnen beleggers later op de middag aan de slag met de Amerikaanse groothandelsvoorraden. Voorbeurs werd reeds bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de Verenigde Staten in juni is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 104,5 in mei, naar 103,6 in juni. In januari werd er nog een recordstand van 105,9 in de boeken gezet. Volgens Juanita Duggan van NFIB is er weinig euforie over de vooruitzichten voor de economische groei.

Bedrijfsnieuws

Een forse koersbeweging was er voorbeurs voor Halcón Resources. Het aandeel van het energieconcern uit Houston steeg liefst 47 procent nadat bekend werd dat het een aantal activiteiten verkoopt aan Bruin E&P partners voor 1,4 miljard dollar. 

Snap, dat in maart naar de beurs ging, zag het aandeel maandag voor het eerst sinds die IPO onder de 17,00 dollar uitkomen waarop het aandeel van de online fotodienst destijds debuteerde aan de New York Stock Exchange. Snap sloot maandag op 16,99 dollar. Dinsdagmiddag leverde het aandeel in de elektronische voorbeurshandel ruim 4,0 procent in. 

Tesla komt dinsdag mogelijk in beweging nadat CEO Elon Musk maandag op Twitter foto's deelde van het eerste Model 3 voertuig dat van de band is gerold in de fabriek in Fremont in Californië. Recent stond het aandeel van de maker van elektrische voertuigen onder druk vanwege tegenvallende productiecijfers. Dinsdagmiddag voorbeurs daalde het aandeel 0,8 procent.

Het aandeel van Amazon.com kan mogelijk op aandacht rekenen vanwege het eendaagse koopjesfestijn Prime Day. Voorbeurs noteerde het aandeel fractioneel lager.

PepsiCo kwam voor de openingsbel met kwartaalcijfers en behaalde in het tweede kwartaal een 2 procent hogere omzet van 15,7 miljard dollar, hetgeen boven de marktverwachting was. Ook de aangepaste winst per aandeel van 1,50 dollar was boven de 1,40 dollar die analisten voorspelden. De verwachting van het frisdranken- en snackconcern dat de omzet dit jaar op autonome basis met 3 procent zal stijgen bleef evenwel staan terwijl de verwachting voor de aangepaste winst omhoog ging van 5,09 naar 5,13 dollar na de verkoop van zijn minderheidsbelang in Britvic, het bedrijf dat Pepsi in Het Verenigd Koninkrijk produceert en verkoopt. Het aandeel PepsiCo noteerde in de voorbeurshandel 0,6 procent in de plus.

Aan het eind van de week volgen de eerste Amerikaanse financials met cijfers, waaronder Citigroup en Wells Fargo. Vooruitkijkend verwachten analisten van Jefferies en JPMorgan dat de winstcijfers van de Amerikaanse banken eerder tegen dan mee zullen vallen. Daarbij krijgen bankaandelen niet langer een impuls door de verwachting dat de Amerikaanse economie gesteund zal worden door structurele hervormingen die de regering Trump zal doorvoeren. "De markt is niet langer ontzettend optimistisch over verwachte structurele hervormingen, en dan met name op het gebied van belastingen, in combinatie met een snellere economische groei en hogere rentes", schreven marktstrategen van UBS.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn maandag overwegend vlak gesloten. De S&P 500 index steeg 0,1 procent tot 2.427,43 punten, de Dow Jones index maakte een pas op de plaats op 21.408,52 punten en de Nasdaq schreef 0,4 procent bij op 6.176,39 punten. 

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning